vest205

Свечаном седницом Окружног штаба за ванредне ситуације Јужнобанатског управног округа обележен је 1. март - Међународни дан цивилне заштите.

Све јединице локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа извршиле су тежишне задатаке и донеле Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите, закључке о постављењу повереника и заменика повереника, одлуке о формирању јединица цивилне заштите опште намене и одлуке о одређивању оспособљених правних лица.

Организованост и оспособљеност надлежних органа локалне самоуправе за спровођење мера заштите и спасавања огледа се кроз рад Штабова за ванредне ситуације, градских и општинских већа, служби градских и општинских управа, кроз ангажовање предузећа и установа и других правних лица, хуманитарних организације и удружења грађана.

У Јужном Банату именовано је укупно 168 повереника и исто толико заменика повереника, наводи се у извештају Сектора за ванредне ситуације Јужног Баната.

„Окупили смо се данас да још једном укажемо на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима, да одамо признање за њихове напоре, жртве и подвиге. Савког дана морамо радити на њеном јачању, са једним основним циљем, како би друштво било адекватно организовано, како би ефикасно и у континуитету могло да реагује на све безбедносне ризике и изазове.“, изјавила је Данијела Лончар, командант Окружног штаба за ванредне ситуације Јужнобнатаског управног округа.

Међународна организација за цивилну одбрану, која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности, установила је на Генералној скупштини 1990. године 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана 1972. године усвојен је статут ове организације као оквир њеног деловања.

{module[430]}

vest200

Србија обележава Сретење - Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је отпочео Први српски устанак и 1835. годину када је проглашен први српски Устав.

Сретење је државни празник којим се обележавају два најзначајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

“Данас нам је више него икада потребна Карађорђева храброст, одлучност, али можда и више од тога Милошева памет и мудрост. Храброст да не подлегнемо бројним притисцима споља и одбранимо право на опстанак нашег народа, мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије. Свим грађанима Србије честитам празник, наше Сретење, уз поруку "Живела Србија!", речи су председника Александра Вучића.

vest200

vest199

Начелница Јужнобанатског управног округа, поводом Дана државности Републике Србије, уручила је плакете најистакнутијим припадницима Сектора безбедности и одбране Јужног Баната у претходној години.

„У години за нама, остварили сте изузетне резултате рада и на томе вам честитам. Ваш професионализам, посвећеност, пожртвованост, доследност раду и одговорном послу који обављате, ставља вас у ред одабраних заштитника Јужног Баната и свих грађана који у њему живе, а моја је част и обавеза да вам на томе захвалим у име свих грађана “, истакла је начелница Данијела Лончар.

 

Добитници плакета и епитета најбољи међу најбољима у 2018. години су Шакић Марко припадник Специјалне бригаде Панчево, Ускоковић Негослав Одељење криминалистичке полиције ПУ Панчево и Стефановић Саша припадник Ватрогасно- спасилачке јединице Ковин.

 

vest199

vest201

У овиру кампање „Будућност Србије“, Јужни Банат имао је част да уприличи посету председнику Републике Србије Александру Вучићу, представницима Владе Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине.

Током посете Јужном Банату, председник Србије обишао је здравствене и школске центре, индустријске погоне и пољопривредна газдинства. Разговарао са грађанима и најавио том приликом још веће државне инвестиције у здравство, школство, социјалну заштиту, путну и железничку инфраструктуру, туризам и друге области у циљу подизања животног стандарда становништва.

Десетине хиљада грађана Јужног Баната председника Србије дочекали су уз овације и речи подршке, дајући уверење да регион вредних и поштених домаћина корача сигурним корацима напред у будућност.

{module[429]}

vest197

У седишту Јужнобанaтског управног округа,  одржан је радни састанак на тему сагледавања тренутне ситуације и унапређења рада санитарне инспекције.

vest197