vest205

Свечаном седницом Окружног штаба за ванредне ситуације Јужнобанатског управног округа обележен је 1. март - Међународни дан цивилне заштите.

Све јединице локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа извршиле су тежишне задатаке и донеле Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите, закључке о постављењу повереника и заменика повереника, одлуке о формирању јединица цивилне заштите опште намене и одлуке о одређивању оспособљених правних лица.

Организованост и оспособљеност надлежних органа локалне самоуправе за спровођење мера заштите и спасавања огледа се кроз рад Штабова за ванредне ситуације, градских и општинских већа, служби градских и општинских управа, кроз ангажовање предузећа и установа и других правних лица, хуманитарних организације и удружења грађана.

У Јужном Банату именовано је укупно 168 повереника и исто толико заменика повереника, наводи се у извештају Сектора за ванредне ситуације Јужног Баната.

„Окупили смо се данас да још једном укажемо на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима, да одамо признање за њихове напоре, жртве и подвиге. Савког дана морамо радити на њеном јачању, са једним основним циљем, како би друштво било адекватно организовано, како би ефикасно и у континуитету могло да реагује на све безбедносне ризике и изазове.“, изјавила је Данијела Лончар, командант Окружног штаба за ванредне ситуације Јужнобнатаског управног округа.

Међународна организација за цивилну одбрану, која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности, установила је на Генералној скупштини 1990. године 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана 1972. године усвојен је статут ове организације као оквир њеног деловања.

{module[430]}

Share