vest110

АФРИЧКА КУГА СВИЊА ПРЕТИ ЈУЖНОМ БАНАТУ

vest110

 

Због новонастале ситуације и појаве Афричке куге свиња у нама суседној Румунији, одржан је хитан састанак надлежних субјеката Јужног Баната и том приликом је формиран Регионални кризни центар Јужнобанатског округа у саставу: Данијела Лончар начелник округа, Милица Вурдеља шеф републичке ветеринарске инспекције, Александар Живуљ епизоотиолог ВСИ и представници свих осам општина.

Задатак Регионалног кризног центра је да предузме све активности у циљу спречавања заразе, односно да састави оперативне планове и достави потребне информације свим релевантним субјектима, као и да испрати кретање и спречавање појаве болести на територији округа.

Афричка куга свиња је веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња која се не лечи, не постоји вакцина и угињавају све оболеле свиње без обзира на категорију. У случају појаве заразе код само једне свиње у газдинству, убијају се све свиње. Економске штете су огромне.

БОЛЕСТ СЕ ШИРИ: контактом заражених са здравим свињама; исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране; контаминираном храном, водом; инфицираним крпељима; одећом и обућом; контаминираним предметима и опремом; превозним средствима; стајњаком; лешевима угинулих и закланих животиња; глодарима; инсектима.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ АФРИЧКУ КУГУ СВИЊА: изненадно угинуће једне или више свиња; губитак апетита; потиштеност; повишена телесна температура до 42°Ц; крварења по кожи (најчешће по ушима, њушци, репу, ногама, стомаку и бочним странама трупа); крвав пролив; побачаји; несигурност у ходу; отежано дисање; кашљање, повраћање.

ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ: не храните свиње помијама; избегавати пашно држање свиња; спречити директан контакт са дивљим свињама; особе које су биле у контакту са дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу; обавезна пријава сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару; поставити дезобаријере на улазу и излазу у објекат где се држе свиње.

УПУТСТВО ЗА ЛОВЦЕ: Свако обољевање или угинуће дивљих свиња обавезно треба пријавити надлежном ловном и ветеринарском инспектору територијално надлежном за ловно подручје (са циљем узимања узорака ради лабораторијског испитивања на АКС и ККС); У ловишту немојте остављати за собом отпатке хране која садржи остатке хране животињског порекла; У газдинствима са домаћим свињама забрањено је прихватање и држање дивљих свиња; Уколико у сопственом домаћинству/дворишту држите домаће свиње, обавезно, након доласка из лова и ловишта промените одећу и обућу пре него приступите појењу, храњењу или чишћењу сопствених свиња; Усељавање дивљих свиња у ограђена ловишта или измештање дивљих свиња у слободну природу, претходно обавезно пријавити и надлежном ветеринарском инспектору; Замолите ловце који долазе из земаља заражених АКС да не доносе са собом намирнице припремљене од свињског меса пореклом од домаћих и дивљих свиња. АКС се врло често преноси контаминираном храном.

ВИРУС АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НЕ ПРЕДСТАВЉА ОПАСНОСТ ЗА ЉУДЕ И ДРУГЕ ВРСТЕ ЖИВОТИЊА!

У случају појаве Афричке куге свиња спроводи се убијање свих свиња на газдинству!

 

{module[344]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram