profil4.jpg

Војна парада на Ушћу

profil4.jpg

БЕОГРАД, 16.10.2014. године

Поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату, данас је одржана војна парада “Корак победника”, уз учешће око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Параду су организовали Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике. Командант је, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Након свечане артиљеријске паљбе, окупљеним грађанима обратио се председник Републике Србије Томислав Николић, а након њега, окупљенима сеобратио и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Церемонији је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, као и многи званичници две земље и представници дипломатског кора.

Програм је настављен десантом 30 падобранаца, у ширем рејону споменика “Вечна ватра”, између Булевара Николе Тесле и Дунава. Са државном и заставом Војске Србије прецизно су, иако по киши, слетели у близини споменика, праћени аплаузима бројних грађана.

Парада се завршила летом руске акро-групе “Стрижи”, чији су пилоти у авионима “миг 29” приказали акробатско умеће у ваздуху над Београдом. Пилоти четири авиона приказали су врхунске способности, креирајући разне формације у ваздуху што је одушевило грађане, исто као и самостални лет на петом авиону “Стрижи”.

Међу званичницима на војној паради били су и председница парламента Маја Гојковић, министри у Влади Србије, бивши председник Србије Милан Милутиновић, премијер некадашње СРЈ Момир Булатовић. Ту су били и председник Републике Српске Милорад Додик, црквени великодостојници, градоначелник Београда Синиша Мали, као и начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић.

{module[166]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram