Заустављен саобраћај због ветра орканске јачине

 

Окружни штаб за ванредне ситуације- Јужнобанатски управни округ

У петак 31.01. 2014.год. у 12.00 часова начелник Јужнобанатског управног округа, а по функцију и командант Окружног Штаба за ванредне ситуације, мр Зоран Тасић, сазвао је хитну седницу Штаба. На дневном реду седнице била је једна тачка дневног реда: Предузимање мера и радњи на координисаној акцији борбе у елементарној непогоди, из надлежности сваког од чланова Штаба.

Разлог за хитно сазивање седнице била је ситуација на путевима, која је настала као последица олујног ветра, који је почео да дува у току претходне вечери (четвртак на петак) и том приликом наносио снег на коловоз, правећи снежне наносе. У току вечери саобраћај је био отежан на готово свим путним правцима. Најкритичније је било на путном правцу Панчево-Ковачица, Ковачица-Падина-Самош, КОвачица-Уздин, Опово-Баранда-Сакуле-Идвор, Панчево-Долово, Панчево-Вршац-Ватин и Избиште-Шушара. АД „Војводина пут“, предузеће за путеве, свом расположивом механизацијом била је на свим путним правцима првог и другог реда покушавајући да их одржи проходним. О локалним путеви бригу су водили општински штабови за ванредне ситуације у сарадњи са локалним комуналним предузећима. Међутим због изузетно тешке ситуације на појединим путним правцима, обустављен је саобраћај за теретна возила. Због свега наведеног Окружни штаб за ванредне ситуације доноси Препоруку градском и свим општинским штабовима, да на својим територијама прогласе ванредно стање, и Влади Републике Србије да предложи проглашење ванредне ситуације на територији Јужнобанатског управног округа.

У току ноћи измећу 30. и 31. Дошло је потпуне обуставе саобраћаја на следећим путним правцима:Панчево-Долово, Скробара-Качарев, Банатски Карловац – Девојачки бунар, Падина-Самош, Дебељача-Црепаја, Ковачица-Уздин, Ковачица-Фаркаждин, Мраморак- Долово, Опово- Баранда- Сакуле-Идвор, Избиште-Шушара Обустављен је и железнички саобраћај на релацији Панчево-Вршац и Панчево-Зрењанин. Две локомотиве биле су завејане у Банатском Новом Селу у правцу Владимировца.

Од петак 31.01. у договору са начелником Сектора за ванредне ситуације, г-дином Предрагом Марићем, a на позив начелника Јужнобанатског управног округа мр Зорана Тасића, прикључила се и механиција Војске Србије у чишћењу државних путева првог и другог реда, као и у евакуацији лица која су била завејана у путничким аутомобилима на непроходним правцима. На путном правцу Панчево-Скробара-Качарево било је завејано 2 лица а на путном правцу Долово-Мраморак било је завејано 16 лица, од којих је била и једна трудница. Најдраматичнија ситуација десила се у суботу у јутарњим часовима на путном правцу Падина-Самош, најкритичнијем путном правцу у Банату. Пет особа је провело читаву ноћ у два аутомобила. У њиховом спашавању учествовале су и снаге Војске Србије, тачније путници из завејаних аутомобила евакуисани су војним хелихоптером, јер механизација, која је кренула из Самоша, није успела да се пробије до њих. Акцију спашавања је организовао и њоме координарао начелник Јужнобанатског управног округа. Акција је успешно завршена и путници су након скоро 24 сата евакуисани на сигурно.

Министарство саобраћаја, Сектор за путеве и безбедност саобраћаја, проценом стања на путевима и предстојећим временским приликама, доноси одлуку о забрани саобраћаја за сва возила на путним правцима Панчево-Банатски Карловац, Ковачица-Падина-Самош, Ковачица-Уздин, Баранда-Опово, и Самош-Добрица. Министарство је у одлуци оставило управљачу пута у ингеренцију да прати стање на путевима, и када то услови дозволе, дозволи саобраћај на поменутним путним правцима. Забрана саобраћаја је омогућила да се снежни наноси са коловоза лакше и једноставније уклоне, те да се исти брже оспособе за саобраћај.

Ветар, који је био орканске јачине почео је да губи на интензитеу у ноћи између недеље и понедељка, тако да су у понедељак 03.02. углавном сви путни правци били оспособљени за путнички саобраћај, с тим што је забрана за теретна возила важила до поподневних часова у понедељк 03.02.

Сви који су били ангажовани, поводом настале ситуације, службе „Војводина пута“ предузећа за путеве, Војска Републике Србије, локалне самоуправе са својим комуналнин предузећима били су на висини задатка и свој део посла су одрадили максимално одговорно и професионално. У сваком моменту на терену је било између 50 и 80 возила и машина за рашчишћавање снежних наноса. Брзим и ефикасним деловањем на терену избегнуте су катастрофалне последице до којих је могло доћи.  

                                                                          Мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског управног округа

                                          

{youtube}8V1JXwjTgDs{/youtube}

{module[142]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram