slajdinspektorat

Инспекторат за рад – радни састанак

slajdinspektorat

Панчево, 27. мај 2015. године.

Начелник Јужнобанатског управног округадр Зоран Тасић, у сарадњи са Инспекторатом за рад Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, организовао је радни састанак на коме су поред директора Инспектората за рад  мр ецц Бојана Јоцића, помоћника директора Дејана Ковачевића, начелнице Одељења инспекције рада у Панчеву Биљане Дражевић,  учествовали представници локалних самоуправа, Регионалне привредне коморе Панчево, јавних предузећа и успешни предузетници Јужног Баната.

Осврнувши се на претходни период, присутни су закључили да је дошло до значајног помака у раду и резултатима инспекцијске службе али да тек предстоји права борба против свих привредних субјеката чије пословање није у складу са важећим законима.

Реорганизација система функционисања увођењем рада у сменама и система ротације у коме инспектори раде на територији других округа, као и територијални принцип рада у коме се у истом тренутку врши инспекцијска контрола свих делатности једног округа, довео је до позитивних резултата. Најављене су измене и допуне Закона о безбедности и здрављу на раду које ће допринети и побољшати процедуру, али идеја водиља Инспектората за рад није спровођење репресивних мера већ победа нелојалне конкуренције, борба за права радника чиме ће се заштитити интереси Републике Србије.

Директор Јоцић наглашава да Инспекторат за рад ради на едукацији и опремаљу запослених у инспекцијским службама а локалне самоуправе би требале бити строжије у погледу поштовања правилника,  све у циљу подизања свести како послодаваца, тако и радника да рад „на црно“ никоме није у интересу.

Начелник Тасић упутио је апел запосленим грађанима које послодавци ангажују  „на црно“ да пријаве своје послодавце. Пријаве се могу поднети лично, електронском поштом или анонимно уз апсолутно загарантовану дискрецију без икаквих штетних последица по себе.

 

{module[296]}

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram