Нацрт закона о националним саветима националних мањина

 

Панчево, 5. децембар 2013. године

Дана 1.12.2013. године Јужнобанатски управни округ и општина Вршац били су домаћини учесницима јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, на којој су учествовали министар правде и државне управе Никола Селаковић, амбасадор, шеф Мисије ОЕБСа у Србији Peter Burkhard, помоћник министра правде и државне управе Угљеша Мрдић, државни секретар Министарства правде и државне управе Гордана Стаменић, као и домаћин начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић и председник општине Вршац Чедомир Живковић.

Србија као мултиетничка и мултикултурална земља је свесна да је заштита националних права нераскидиво повезана са очувањем мира и стабилности земље. Такође је дубоко свесна да она има право и обавезу у односу на сопствено становништво и да као демократска држава мора да садржи механизме заштите мањина од злоупотреба већинске власти, рекао је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић на отварању јавне расправе, која је организована у Вршцу.

Министар Селаковић је изразио посебно задовољство што се јавна расправа одржава у Вршцу на међународни дан свих Румуна, јер у том граду живи велики број припадника румунске националне мањине. Тим поводом министар је свим Румунима који живе у Србији честитао њихов празник.

Селаковић је истакао да разноликост друштва представља велико културно богатство за државу, али само уколико држава има праву политику интеграција, односно уколико добро управља интеграционим процесом који ће спречити конфликт и изградити друштво равноправности.

„Држава мора водити политику према мањинском становништву која га неће увести у замку изолације. Неопходно је, са једне стране, направити баланс између степена одвојености који је потребан за слободно изражавање и развој специфичности припадника националних мањина и, са друге стране, успостављања веза између различитих заједница међусобно, и њихових веза са друштвом у целини”, истакао је министар Селаковић и додао да не смемо дозволити да мањинске заједнице међу собом и са друштвом у целини немају интеракцију, односно да се друштво састоји од мноштва паралелних заједница.

На крају свог излагања Селаковић се захвалио Канцеларији OEBS-a у Србији и Канцеларији Савета Европе на конструктивној подршци коју су пружили при изради овог нацрта.

 

{module[138]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram