zakon

Нови закон о инспекцијском надзору

zakon

Дана 09.07.2015. године у Суботици, седишту Севернобачког управног округа одржана је презентација примене новог закона о инспекцијском надзору.

Нови закон суштински ће променити начин на који раде све инспекцијске службе и радикално смањити простор за корупцију и сиву економију. Биће успостављен систем процене ризика који би требало да елиминише или битно умањи неуједначеност, самовољу, коруптивност и друге могуће злоупотребе, такође је предвиђена координација инспекцијског надзора и међусобна сарадња инспекција, затим сарадња инспекција и других државних органа, као и субјеката из приватног сектора преко Координационог тела које ће бити основано од стране Владе Републике Србије.

Претходна законска решења која обухватају инспекцијски надзор временом су застарела, те је постојала прека потреба да се закон донесе, а управо четворогодишњи процес усагашавања мишљења и учешћа свих заинтересованих страна наслућују успех у доношењу подзаконских аката, а касније и у самој примени закона.
Привредници који добро послују биће заштићени од нелегалне конкуренције а инспектори ће морати проћи обуке за комуникацију, приступ електронским подацима и заједнички координисани рад, истакао је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак. Такође је нагласио да инспекцијски надзор у свим градовима и општинама ће бити уједначен и да ће иста правила важити за све локалне самоуправе.

Начелник Јужнобанатског управног округа др Зоран Тасић изразио је наду да ће кроз рад координационе комисије доћи до једног повољнијег услова за пословање и унапређење односа државе и привреде.

 

{module[220]}

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram