Одржана друга седница Савета Јужнобанатског управног округа

 

ПАНЧЕВО, 4. октобар 2013. (ТВ Панчево) – Највећи проблеми јужнобанатских општина и градова су рад угоститељских објеката, функционисање инспекција, издавање пољопривредног земљишта и нелегални јавни превоз. Тако су рекли челници 7 општина и једног града, на Савету Јужнобанатског округа, који је данас организовао начелник Зоран Тасић. Ипак, била је то прилика да се проговори о инвестицијама и колико је битна сарадња на економском плану у округу у којем постоји 5 неразвијених општина.

Начелник Полицијске управе Панчево Звездан Радојковић је у извештају о стању безбедности у првих девет месеци на подручју јужног Баната, који је предочио на Савету Јужнобанатског округа, изнео да је стање безбедности стабилно иако је статистички повећан број пријављених кривичних дела.

– Када је реч о кривичним делима, око 650 је више у односу на девет месеци 2012. године, али не постоје тешка убиства, обрачуни криминалаца или безбедносне појаве по основу општег криминалитета које узнемиравају грађане (силеџије, серијски насилници), не постоје криминалне групе које су недодирљиве у било којој локалној самоуправи за коју смо одговорни. Постоје појединци који се баве одређеним криминалним радњама које су већ процесуиране или ће бити, јер сигурно су у неким нашим оперативним обрадама. То није данашња тема, али одговорно тврдим да не постоје „недодирљиви”. Да закључим, стање јавне безбедности на територији Полицијске управе у Панчеву је стабилно, рекао је Зоран Радојковић, помоћник директора Полиције и начелник Полицијске управе Панчево.

Председници општина су, између осталог, пред начелником Округа Зораном Тасићем и начелником јужнобанатске полиције Звезданом Радојковићем, говорећи о проблемима са којима се суочавају, наводили појединачне случајеве који су везани за рад угоститељских објеката, издавање пољопривредног земљишта, као и за нелегални јавни превоз. Одговор је био да све те случајеве треба документовати и пријавити институцијама које су за то надлежне.

– Да ли ту постоје елементи одговорности, то је ваша обавеза по закону и по кривичном поступку, што је Раданов у једном моменту и урадио када је открио неке ситуације везане за тендере. Његове службе су утврдиле да ту можда постоје неки основи сумње кривичног дела која се гоне по службеној дужности. Предајте Тужилаштву, а оно ће проценити и рећи шта ће ко да ради. Они сада руководе свим поступцима на основу новог законика, они руководе тужилачком истрагом. Они су у стању да зконски од свих нас траже оно што им је битно, објаснио је Зведан Радојковић.

– Планирам да од данас једном недељно посетим по једну локалну самоуправу. У разговору са председницима општина, да видим који су проблеми, и да своје подручје, јединице министарстава, организујем како бисмо те проблеме заједнички решавали, рекао је Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Поред проблема, први људи из свих осам јужнобанатских општина су искористили сусрет, који је трајао два сата, да говоре о инвестицијама. Градоначелник Панчева Павле Раданов је истакао да томе треба да се посвети највећа пажња, а да би највећи резултат сарадње био размена информација о потенцијалним инвеститорима.

– Јутрос сам имао један састанак са предстaвницима из Италије. Они не виде само град Панчево. Италијанске фирме хоће да улажу у цео регион јужног Баната или да се пресели из Румуније, јер познато је да је у последњих двадесет година Румунија доживела праву експанзију када говоримо о инвеститорима из Италије и њиховом отварању. Постоје интереси италијанских компанија да своју производњу и такве погоне преселе у Панчево и јужни Банат, нагласио је Павле Раданов, градоначелник Панчева.

По речима начелника Јужнобанатског округа, за инфраструктуру, која је неопходна да би и било инвестиција, потребно је завршити ауто-пут према Румунији.

– Договорили смо се да у наредном периоду покренемо иницијативу када је реч о дефинисању Коридора 11, који би требало да иде од новог моста који се ради на Дунаву, Земун – Борча, и да покушамо да се кроз урбанистичке планове и пројектно–техничку документацију договоримо са представницима, како републичких власти тако и покрајинских, и да организујемо састанак и покренемо иницијативу да и овај део Баната, односно Војводине, добије ауто-пут који би у некој основи даљег привредног развоја овог региона био веома битан фактор, истакао је Зоран Тасић.

Следећи састанак Савета Јужнобанатског округа треба да се одржи у року од два месеца. Ово је иначе нова пракса јер су тек ове године уведени редовни сусрети седам председника општина и градоначелника Панчева са првим човеком Јужнобанатског округа. Иначе, у Јужнобанатском округу у неразвијене спада пет општина.

 Опширније на следећем линку

{youtube}XYnB7Ws40k0{/youtube} {module[116]} 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram