profil1.jpg

Одржана седница Савета Јужнобанатског управног округа

profil1.jpg

ПАНЧЕВО, 16. октобар 2014. године – На Савету Јужнобанатског управног округа, који поред начелника чине и челни људи свих осам локалних самоуправа, најављено је да би до краја године могао бити потписан протокол између Румуније и Србије о изградњи ауто-пута Београд – Темишвар. На Савету су се све локалне самоуправе сложиле да заједно траже средства од Европске уније за побољшање система обавештавања и узбуњивања у случају елементарних непогода.

До краја године требло би да се одржи састанак ресорних министарстава Србије и Румуније, након чега би био потписан протокол о изградњи ауто-пута Београд – Темишвар. О томе се разговарало на састанку Савета округа, који, поред начелника округа мр Зорана Тасића, чине и градоначелник Панчева и седам председника јужнобанатских општина.

– У просторијама Владе Републике Србије ћемо потписати овај протокл, односно потписаће га ресорни министри и на тај начин ће озваничити наше активности у претходном периоду, а које се тичу израде физибилити струдије, која ће бити предмет финансирања ЕУ у износу од 12 до 15 милиона еура. Ја очекујем да ће реализација, односно потврђивање ове наше приче, бити до краја ове године, рекао је мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског управногокруга.

На састанку Савета Јужнобанатског управног округа постигнута је сагласност и да свих осам локалних самоуправа заједно конкуришу за средства из Европске уније за унапређење система комуникације и побољшања система за јавно узбуњивање у случају елементарних непогода.

– Ми смо се договорили да локалне самоуправе уложе око 400 хиљада динара да би кандидовали одређени пројекат према Европској унији, како би са тим регоналним пројектом, евентуално, обезбедили средства из фондова ЕУ, за систем обавештавања, узбуњивања, који ће подразумевати много бољу и квалитетнију комуникацију између општинских команданата штабова и мене као окружног команданта Штаба за ванредне ситуације, додао је Тасић.

– Наш годишњи буџет је око три и по милиона еура што је довољно за најосновније ствари. Видели смо колико је важно обавештавање и узбуњивање. У претходном периоду задесиле су нас поплаве. То је ставка на којој не сме да се штеди, односно не би требало да се штеди. Са друге стране постоје обавезе које нама не значе и одрешене руке локалним самоуправама да проблеме решавају, рекао је Станко Петровић, председник Општине Бела Црква.

Начелник Јужнобанатског управног округа, је поднео и деветомесечни извештај о раду републичких инспекцијских служби, најавивши да у наредном периоду следе нове акције на сузбијању сиве економије, нарочито када је реч о непријављеним радницима, а говорило се и о проблемима анималног отпада и раду зоохигијенских служби на територији ЈБО, као о могућностима локалних самоуправа да суфинансирају радове на државним путевима који пролазе кроз њихову територију. Састанку су поред градоначелника Панчева, присуствовали и председник регионалне привредне коморе Панчево Драган Босиљ, начелница републичке ветеринарске инспекције за ЈБО Милица Вурдеља и представница ЈП “Путеви Србије” Зорица Јелић.

{module[168]}

 


 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram