Повећан број пожара на територији округа

Од почетка фебруара месеца на територији Републике Србије, евидентирано је укупно 1492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године, када је оваквих пожара било 226, саопштио је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.
Само током првог викенда у фебруару, на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60.
Драстичан тренд раста забележен је и на територији јужног Баната, констатовано је на седници Окружног штава за ванредне ситуације Јужнобанатског управног округа . На седници је истакнуто да штабови за ванредне ситуације у Округу покрену спровођење превентивних мера и активности за заштиту живота и имовине.
Републички Сектор за Ванредне ситуације подсећа да је Законом о заштити од пожара (члан 50.) забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, а да је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, за физичка лица до 10.000 динара. Такође чланом 46. истог Закона забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме. За непоштовање ове одредбе Закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.
Иако је Законом о заштити од пожара и другим Законима забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, ова појава је и даље веома заступљена на целој територији Републике Србије.

flajer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram