vest140

Поносна на српски народ и Србију

vest140

 

Дан Државности Србије установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и на дан када је издат Први српски устав – Сретењски устав.

Прослава Дана Државности почела је опелом палим устаницима коју је служио поглавар Српске православне цркве Иринеј, а настављена је полагањем венаца председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика.

„Имамо право и обавезу да се поносимо нашим прецима, али и обавезу да бринемо о нашим потомцима. Ово је Србија – слободна и независна, Србија кнезова и сељака, Пупина и Тесле, Црњанског и Андрића, Путника и Мишића, свих нас који смо њихова деца и који знамо шта нам је чинити.

Данас можемо све јер су нас они томе научили. Док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме од нас, ономе што нас чини и прожима да будемо часни и достојанствени. Све што нас чека морамо да решавамо а да нам руке и образ остану чисти, да дајемо а да ништа не изгубимо.

Пут пред нама је дугачак и тежак. Пред нас су подигли планинске венце услова и препрека, али ми смо потомци оних 300 који су се овде окупили, чела су нам високо и имамо да кажемо оно што је Ханибал кренувши на Рим, или ћемо наћи пут или ћемо га направити…“, рекао је Вучић на свечаној прослави.

Настављајући у духу предака достојанствено и часно славим данашњи дан,  поносна на српски народ и Србију, поносна на председника Александра Вучића“, поручује начелница Лончар

{module[372]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram