slajd pl i alib

Посета општинама Пландиште и Алибунар

 

slajd pl i alib

 

У оквиру посета општинама Јужног Баната, начелник Јужнобанатског управног округа, мр Зоран Тасић данас је посетио општине Пландиште и Алибунар. Радни састанци, који су том приликом уприличени, били су изузетно конструктивни. Разговарало се о актуелним ситуацијама и проблемима у свакој локалној самоуправи, о плановима и пројектима за наредни период, како локалних самоуправа понаособ, тако и Управног округа.

 У општини Пландиште начелника управног округа примио је председник општине са својим првим сарадницима, износећи конкретне проблеме и запажања, са молбом да начелник управног округа користећи своју функцију начелника управног округа и свој лични ауторитет, покуша да помогне у решавању истих. Као приоритетни проблем изнет је проблем стечаја у неколико фирми, који у појединим траје већ више од пет година, а да се притом по том питању ништа не дешава. Други, али не мање важан проблем, је проширење и санација дела пута према Пландишту са београдске стране, из разлога што би реконструкцијом пута из поменутог правца општина Пландиште постала интересантнија инвеститорима, а то је тренутно једини начин да се општина покрене и људи запосле.

 Презентујући ситуацију у општини Алибунар, председник општине је начелника управног округа оквирно упознао са буџетом општине, истичући да се у његовој изради првенствено водило рачуна о социјалним категоријама становништва, деци и старима, а озбиљна средства издвојена су и за сектор образовања. Разговарало се и о инфраструктурним пројектима и просторно планским документима које треба припремити у сусрет наставку изградње продужетка Коридора 11, који за ову општину има изузетан значај, јер би у завидној дужини требао проћи управо кроз територију општине Алибунар.

 Препознајући улогу и значај регионалног развојног центра Јужног Баната, локалне самоуправе Јужног Баната спремне су да се удруже и заједно аплицирају за предприступне фондове ЕУ и на тај начин обезбеде средства за реализацију регионалних, а у оквиру њих и појединачних пројеката. Свесне чињенице да, свака понаособ, нису у могућности да напредују, локалне самоуправе су удруживање снага препознале као услов свог напретка.

 Иако мале и слабије развијене општине Пландиште и Алибунар, према оцени начелника Јужнобанатског управног округа, остављају утисак општина у којима је коначно кренуло домаћински да се поступа. И поред текућих проблема, недостатка новца, недовољно стручних људи, ове две општине лагано крећу узлазном путањом.

 

{module[183]}

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram