Slajder_2.jpg

Потпредседница Владе др Кори Удовички у посети јужном Банату

Slajder_2.jpg

ПАНЧЕВО, 8. август 2014. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар за државну управу и локалну самоуправу др Кори Удовички, посетила је Јужнобанатски управни округ. Домаћин и медијатор данашњег састанка, начелник округа мр Зоран Тасић, укратко је упознао потпредседницу са тренутним стањем у округу као и са свим активностима које је округ предузео у претходном периоду.

Након уводног састанка који је вођен у кабинету начелника округа, министарка и начелник су отпочели састанак са представницима свих осам локалних самоуправа на територији јужног Баната у просторијама Градске управе Панчево.

Slajder_Kori_Udovicki.jpg

Основни циљ посете потпредседнице Владе и министарке за локалну самоуправу Јужнобанатском управном округу, јесте боља сарадња Републике и локалних самоуправа ради што бољег искоришћења потенцијала појединих подручја и уређење, како је навела, садашњег „доста неуређеног система односа”. Састанак са начелником округа мр Зораном Тасићем, градоначелником Панчева и председницима још седам јужнобанатских општина, била је прилика, између осталог, да се говори о потенцијалима за развој, сарадњи на изградњи Коридора 11, проблемима у коришћењу одређених буџетских средстава и све остале проблеме који оптерећују локалне самоуправе.

– И у другим окрузима видели смо да се чини много напора на нивоу локалних самоуправа да би се унапредио њихов развој, али и да наилази на потешкоће, пре свега због ситуације у којој се налазимо, а и зато што је систем односа између републичке и локалне власти још увек недовољно уређен, изјавила је Кори Удовички, потпредседница Владе Србије.

– Сама интенција Владе Србије и долазак министарке данас, после само нешто више од 100 дана Владе, говори о томе да ће у будућем стратешком планирању развојних пројеката, када је у питању Република Србија, када су у питању региони, односно окрузи и локалне самоуправе, локалне самоуправе и председници општина бити активно укључени, како у доношење одређених законских прописа који ће регулисати област државне управе и локалне самоуправе, тако и других стратешких пројеката који се тичу развоја локалних самоуправа, рекао је мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Развојни потенцијал Јужног Баната свакако је и изградња Коридора 11 – од Београда до Темишвара. Али, како је напоменула министарка Кори Удовички, добрим делом он зависи и од локалних самоуправа, које морају систематично да приступе тој инвестицији.

Посета Јужнобанатском округу и састанак са челним људима локалне самоуправе је био један у низу у целој Србији. Намера је да се успостави што боља сарадња и координација Републике, с једне, и градова и општина, с друге стране, нагласила је министарка за локалну самоуправу Кори Удовички.

{youtube}NSrIEMJTVlY{/youtube}

{module[162]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram