vest85

Поштовање и честитке општини Ковин

vest85

Више него добар пример како се могу постизати изванредни резултати у раду ватрогасаца је општина Ковин. Уз огромну подршку локалне самоуправе која је препознала важност и могућности које се отварају када се међусобно увежу и надопуњују професионалци и добровољци, на истој адреси смештене су обе јединице.

Све оно што је препознато као недостатак и проблем у професионалној ватрогасној јединици, број људи, старосна стуктура и опремљеност решава се кроз ангажовање добровољног ватрогасног друштва. Ентузијазам, посвећеност и љубав према ватрогаству је више него очигледна у овом друштву.

Озбиљност и планско деловање огледа се кроз чињеницу да се у просторијама овог друштва редовно организују радионице за младе ватрогасце са идејом да се деци приближи све оно што носи позив ватрогасца и да се код њих пробуди љубав према овој часној и узвишеној професији. Уз игру и забаву, малишани управо ту уче прве кораке ватрогаства. А када се једном заволи овај позив тешко се од њега одустаје.  Ништа мање пажње се не посвећује и одраслима. У организацији овог друштва редовне су обуке и тренинзи за ватрогасце, са жељом за сталним напредовањем и усавршавањем.

Важан моменат јесте и могућност аплицирања на конкурсе за пројекте код различитих фондова, домаћих и међународних, који су доступни цивилном сектору, што ово добровољно ватрогасно друштво обилато користи, те тако уз различите нивое едукације обезбеђује и недостајућу опрему. Пример за то је учешће у ИПА пројекту према којем би Ковин требао добити два  ватрогасна возила. А ако знамо да је просечна старост ватрогасних возила у Јужном Банату 27 година, мора се признати да ће ово заиста бити успех.

„Верујем да ће рад и начин функционисања добровољног ватрогасног друштва из Ковина  користити као пример добре праксе за све општине Јужног Баната. Дужно поштовање и честитке општини Ковин која је препознала значај и важност ватрогаства, пружајући максималну подршку у раду како добровољном ватрогасном друштву, тако и професионалној јединици.“  – рекла је начелница Лончар.

{module[318]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram