7.10.2014. slajder

Радни састанак – Сарадња Јужнобанатског управног округа и суседне Румуније

7.10.2014. slajder

ВРШАЦ, 07.10.2014. године. После састанка начелника Јужнобанатског управног округа мр Зорана Тасића са амбасадором Румуније у Србији, и представницима Општине Вршац, државни секретар у министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Миодраг Поледица разрешио је медијску дилему да ли ће будући аутопут, који ће повезати Београд и Темишвар, ићи кроз Вршац или кроз Зрењанин. Аутопут за Темишвар иде преко Вршца и Јужног Баната.

– И Вршац и Зрењанин су градови који треба да се повежу аутопутевима. Из Београда постоји иницијатива да се изгради брзи аутопут према Зрењанину, али, такође, постоји и иницијатива за аутопутем Београд – Панчево – Вршац, који је најкраћа веза са Темишваром. Ова два пројекта, дакле, нису у конкуренцији, појаснио је Поледица. Да би се почело са изградњом “јужнобанатског” аутопута, прво је потребно да се уради пројектно – техничка документација и Студија изводљивости, које би коштале око 12 милиона евра. Тема овог билатералног састанка била је управо како да се заједничким снагама из фондова ЕУ, пре свега Дунавске стратегије, повуку потребна средства и крене са реализацијом најзначајнијег пројекта у Јужном Банату последњих 40 година, нагласио је Поледица.

106233_SL_2.jpg

– За месец дана би у Београду требало да се састану ресорни министри Србије и Румуније, који ће потписати протокол о сарадњи. То ће бити предуслов за аплицирање код фондова ЕУ са овим пројектом. Позиви за те фондове почињу на пролеће и ми ћемо до тада спремити све што је потребно, рекао је мр Зоран Тасић начелник Јужнобанатског управног округа.

– Амбасадор Румуније у Србији Даниел Бану истакао је да је Дунавска стратегија фонд који финансира капиталне инфраструктурне пројекте и отвара нове могућности за побољшање живота народа наше две земље, као и читаве Европске уније.

– Чедомир Живковић је подсетио да општина Вршац и пограничне жупаније у Румунији последњих седам година имају јако добрусарадњу, захваљујући којој су до сада реализовали пројекте укупне вредности 15 милиона евра.

 

Састанку у кабинету председника Општине Вршац присуствовали и Генерални конзул Румуније у Вршцу Космин Виктор Лотреан, помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Татјана Јовановић, директорка Заједничког техничког секретаријата програма прекограничне сарадње (ЈТС) у Темишвару Анка Лолеску, шефица ЈТС Антена канцеларије у Вршцу Елизабета Станимиров и шефица канцеларије ЈТС у Темишвару Каталин Раду.

 

Текстови на исту тему:  Јужни Банат део Коридора 11 

                                        Aутопут за Темишвар иде преко Вршца

                                        Добра сарадња Румуније и Србије

 

{module[165]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram