slajdresica

Радни састанак у Решици

slajdresica

Дана 24. августа 2015. године у Решици (Република Румунија) одржан је радни састанак  ради разматрања предлога пројеката за програм  ИПА Прекограничне сарадње Румунија-Република Србија а у циљу заједничког договора у вези приступа финансијским средствима за ове потребе.

Радном састанаку присуствовали су представници Владе Румуније и Србије, Жупанија, Амбасаде, Канцеларије за прекограничну сарадњу Румунија-Србија, Покрајинског секретаријата за међурегионални развој и локалну самоуправу и Начелници Севернобанатског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Браничевског и Борског Округа.

У периоду 2014-2020,  расположивим средствима се могу финансирати само пројекти у оквиру четири  осе приоритета, а ту спадају пројекти у области промовисања запошљавања и услуга за инклузивни раст, затим пројекти у области заштите животне средине и управљања ризиком, одрживе мобилности и приступачности као и одрживог туризма. Главна тема одржаног састанка била је усаглашавање пројеката који се финансирају у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Румуније и од укупног гранта који износи 88.124.999 милиона еура, за стратешке пројекте издвојиће се 27 милиона еура.

Стратешки пројекат Јужнобанатског управног округа у оквиру Програма је израда „Feasibility study“ или Студије изводљивости изградње крака Коридора 11, односно ауто пута од Београда преко Панчева, Вршца, ГП Ватин до Темишвара.

Начелник Јужнобанатског округа др Зоран Тасић истиче да реализација ауто пута представља обострани интерес и потребу Србије и Румуније који ће покренути развој домаће привреде ангажовањем наших путарских предузећа, са друге стране развијена путна инфраструктура обезбедиће да регион  постане привлачан за нове инвестиције, нова радна места а све у циљу  побољшања животног стандарда  грађана.

На састанку је закључено да представници обеју страна приступају реализацији пројекта веома одлучно, енергично а све у циљу ефикасног коришћења прекограничних ЕУ ИПА фондова који ће довести до видљивог побољшања живота локалног становништва.

Наредни састанак договорен је за септембар месец у Пожаревцу.

 

{module[227]}

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram