Dzakovi_sa_peskom_0411.jpg

Саопштење

Dzakovi_sa_peskom_0411.jpg

15.05. 2014. Четвртак
    По препоруци  Републичког штаба за ванредне ситуације  Владе Србије је  прогласила  ванредно стање на територији  републике Србије. Ванредна ситуација у земљи проглашава се уколико је процењено да је у земљи стање у којем су ризици и претње или последице катастрофа, ванредредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби. Србију су задесиле катастрофлне поплаве, каквих није било у њеној историји.

С тим у вези одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације на којој су чланови Штаба упознати са текстом Наређења Републичког штаба за ванредне ситуације  о обавези активирања Штабова за ванредне ситуације на свим нивоима и организовању непрекидног 24-творо часовно дежурство у штабовима.

16-17.05 . Петак
     У контакту са председником општине Вршац, градоначелником града Панчева и директорком концерна Хемофарм обезбеђено је укупно 3.000.000 динара. Осим новца обезбеђен је камион  лекова који је послат за Шабац. У току ноћи организовани су волонтери за одлазак на угрожена подручја. Око 300 волонтера је отишло у мачванско село Црна бара, где је  тог тренутка  била најпотребнија помоћ.
             
17.05. Субота 
    Од раних јутарњих часова у Делиблатској пешчари у организацији општине Алибунар и општине Ковин са преко 500 волонтера напуњено је песком 20 000 џакова, који су са 23 камиона и шлепера испоручени на обалу Саве Општинском штабу за ванредне ситуације општине Рума у насељено место Клек, Хртковци и Јарак.
    Све време општине, месне заједнице, невладине организације и удружења грађана на територијама својих општина прикупљају хуманитарну помоћ у виду хране, воде за пиће,  одеће, средстава за хигијену  и др., која је сукцесивно испоручивана централном магацину МУП-а РС.
    У организацији удружења риболоваца „Тамиш“ 30 људи, са девет чамаца током читавог дана и дела ноћи пружали су помоћ специјализованим службама МУП-а у евакуацији грађана из Обреновца. Том приликом наши момци евакуисали су више од 500 људи.

18.05.  Недеља
    Активности на прикупљању хуманитарне помоћи интензивиране су. Прикупљана је храна, храна за бебе, пелене, лекови. Испоручено је 3000 јаја, 500 килограма млека у праху, 1000 векни хлеба.

19.05.  Понедељак
    На позив Штаба за ванредне ситуације Шабца и Сремске Митровице организовано је прикупљање средстава за набавку 70 000 џакова за песак. Локалне самоуправе прикупиле су у рекордном року 1000 000 динара, свака у складу са својим могућностима.

    Покренута је акција прикупљања сточне хране, на позив председника општине Крупањ. Прикупљаће се кукуруз, концентрат за пилиће, балирана детелина, сточно брашно.  

{youtube}PUlEuidLa9A{/youtube}

{youtube}m_b2QDzCNys{/youtube}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram