olomoutski

Сарадња Оломоутског региона и Јужног Баната

olomoutski

Делегација Јужнобанатског управног округа коју  чине начелник др Зоран Тасић, посланик у Скупштини АП Војводине Јован Лазаров, председник општине Бела Црква Станко Петровић и директор ЈАТП „Бела Црква“ Предраг Марила, боравила је у званичној посети Оломоутском региону у Чешкој Републици, а на позив начелника региона Јижи  Розбожила.

Циљ посете  делегације је интензивирање сарадње како би се на обострану корист, у што већој мери искористиле компаративне предности привреда оба региона. Радни састанак са начелником био је врло конструктиван и покренути су озбиљни преговори  на тему образовања, здравства, културе, интегралног система безбедности. Подстакнути дугогодишњом и веома успешном сарадњом договорено је да Оломоутски регион почетком следеће године упутити донацију општини Бела Црква у виду два аутобуса. Оломоутски регион са АП Војводином је 2002. године потписао Споразум о сарадњи чија је обнова и интензивирање сарадње овом посетом и договорена.

Успостављање узајамне сарадње  Округа, размена искустава у области аплицирања и реализације заједничких пројеката са ЕУ са циљем развијања и учвршћивања сарадње и на локалном нивоу, покренуто је питање оснивања Канцеларије Oломоутског региона у Јужнобанатском управном округу за шта постоји обострани интерес, а чија реализација се очекује у блиској будућности.

Начелник Тасић је искористио прилику и упутио званични позив начелнику Розбожилу да посети Округ 8. новембра и присуствује том приликом прослави Дана града Панчева.

Истичући досадашњу сарадњу, пријатељске односе двеју држава, потребе и простор за унапређење регионалног развоја објективно постоје о чему ће се разговарати у наредном периоду.

 

{module[226]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram