slajd1.jpg

Састанак безбедносних служби Јужнобанатског округа

slajd1.jpg

 

ПАНЧЕВО, 24. октобар 2014. године – Процена стања безбедности, сузбијање сиве економије, обједињавање статистичких података безбедносних служби, судства и тужилаштава, као и инциденти после утакмице Србија-Албанија у појединим местима у јужном Банту, биле су теме данашњег састанка безбедносних институција на територији јужног Баната. Начелник мр Зоран Тасић је оценио да је стање безбедности у јужном Банату стабилно и да ће овакви састанци у будућности бити редовни.

После утакмице између Србије и Албаније у Панчеву је пронађен дрон за који је била закачена застава са симболом Велике Албаније, док је у Вршцу забележен један напад на пекару Албанца. О томе је било речи и на данашњем састанку Савета округа, начелника Зорана Тасића са представницима судова, тужилаштава, БИА и Полиције, којем је присуствовао и градоначелник Панчева Павле Раданов. Тасић је пред новинарима оценио да су, за разлику од остатка Србије, ово ипак били мали инциденти. Дрон је брзо пронађен, а како је уверен Тасић, и случај напада на продавницу у Вршцу добиће ускоро свој епилог.

– На захтев мојих колега господин Јожеф Млеков је дао исцрпан извештај по овом питању. Не желим да коментаришем јер је истрага у току, али могу да кажем да ће случај врло брзо бити решен. Активности појединих групација и појединаца у вршењу кривичних дела када је реч о националној и верској нетрпељивости није било. Да ли је то због свести људи који живе на овој територији или због ангажовања полицијских служби и других служби безбедности на територији Републике Србије, не могу рећи. Евидентно је да нисмо имали проблема. Људи из БИА су дали извештај о свом виђењу целе ове ситуације, рекао је Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског управног округа.

Зоран Тасић је најавио и наставак спровођења политике Владе Србије када је у питању сузбијање сиве економије. Он је нагласио да су управо интензивније контроле коцкарница, кладионица и угоститељских објеката кренуле из Јужнобанатског округа, што ће бити настављено.

– Биће предузимане све акције које подразумевају спровођење политике Владе Републике Србије када је реч о сузбијању сиве економије. Пре неколико дана је 1,7 тона резаног дувана одузета, о чему су информисали различити медији. Јужнобанатски управни округ и све безбедносне службе раде искључиво у циљу спровођења политике Владе Републике Србије, а која се тиче сиве економије, нагласио је Тасић.

Данас је најављено и обједињавање статистичких података Полиције и правосудних органа о кривичним делима на територији јужног Баната.

– Сматрам да је важно да покушамо да анализе података Полиције, Тужилаштва и Суда објединимо, да сваки поступак испратимо од подношења пријаве до доношења правоснажне одлуке. Проблем је јер Полиција има своју евиденцију, а Тужилаштво и Суд своју, казао је Зоран Тасић.

– Сматрам да овакви састанци треба да се одржавају, јер би се допринело већој ефикасности рада наших органа. Представљам Виши суд у Панчеву и могу да кажем да ради заиста коректно, али то не значи да не може да буде боље, рекао је Никола Медаковић, председник Вишег суда у Панчеву.

Састанку безбедносног савета Јужнобанатског округа, којим је председаво начелник мр Зоран Тасић, присустовали су, поред градоначелника Панчева Павла Раданова, председници Вишег и Основног суда у Панчеву – Никола Медаковић и Станка Симоновић, истражни судија Вишег суда Јонел Мурешан, председница Кривичног одељења Вишег суда Ксенија Огризовић, виши и основни јавни тужиоци – Гордана Чолић и Ана Боровић, шеф Одељења криминалистичке полиције у Панчеву Јожеф Млеков, начелник БИА у Панчеву Срђан Росић и његов заменик Драган Крстић, управник Окружног затвора Дејан Бакић, директор Пореске управе у Панчеву Предраг Павићевић и представници Прекршајног суда, основних тужилаштава, судова и царинарнице из Вршца.

 

{youtube}iXlfG6Yr2P4{/youtube}

 

{module[170]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram