Састанак са потпредседником Владе проф. др Зораном Михајловић

БЕОГРАД, 06. август 2014. године – начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић у пратњи председника општине Вршац Чедомира Живковића имао је радни састанак са потпредседником Владе Републике Србије и министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић и државним секретаром мр Дејаном Трифуновићем. Тема састанка је био наставак активности округа на реализацији пројекта крака коридора 11 (Београд-Панчево-Вршац-Ватин-Темишвар), као и елементарна непогода (поплава) која је задесила општину Вршац.

Средином маја 2014. године у Вршцу, потписан је Протокол о сарадњи свих седам општина и град Панчево у јужном Банату, за почетак реализације пројекта изградње аутопута кроз Јужни Банат. Задатак координатора поменутог пројекта, начелника округа мр Зорана Тасића био је да се оствари контакт са Владом Републике Србије и ресорним министарством, како би се у што краћем временском року потписао међудржавни Протокол на нивоу ресорних министарстава Србије и Румуније.

Данас током састанка, начелник округа је потпредседници Владе и министарки укратко образложио досадашње активности координатора пројекта и упутио је у све кораке и коресподенције које су округ, општина Вршац и град Панчево, имали са представницима румунске стране.

            Договорено је да се крајем августа месеца и почетком септембра у седишту Владе републике Србије потпише Протокол о сарадњи Србије и Румуније на нивоу ресорних министарстава, који би био гарант да ће се у програмском периоду 2014 -2020 године ИПА програма прекограничне сарадње наћи пројекат израде пројектно-техничке документације аутопута кроз јужни Банат.

            Иначе, на последњем састанку који смо имали са Максим Сорином – Генералним директором Развојне агенције ЕУ запад и Анком Лолеску – Извршним директором Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Темишвар, обавештени смо да је за поменути програмски период опредељено 70 милиона еура за ИПА програм Србије-Румунија, од чега је 30% намењено стратешким пројектима, где би овај наш пројекат био један од приоритета.

            Када су у питању активности општине Вршац и Владе Републике Србије поводом поплава које су задесиле општину Вршац, договорено је да техничка и стручна служба општине у року од седам дана изврше процену штете која је настала овом елемтарном непогодом и да се извештај о процени што пре достави Влади и министарству, како би се предузеле све адекватне мере на ублажавању насталих последица.

{module[161]}

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram