Панчево, 25. новембар 2013. – Аутономни тим за заштиту бродова од пирата са 12 обучених специјалаца војске Србије ће у саставу војне мисије Европске уније код обала Сомалије чувати бродове од пирата.

Из Панчева пут Џибутија, где ће се укрцати на брод „Каролина скан“, испратио их је начелник Генералштаба, генерал пуковник Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал потпуковник Александар Живковић, командант Специјалне бригаде Илија Тодоров, начелник јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић и градоначелник града Панчева Павле Раданов. Војска Србије прикључује се мисији EUNAVFOR-a у операцији „Аталанта“, ради заштите бродова којима се храна транспортује у региону Сомалије. Први тим од 12 војних специјалаца, који су после одабира прошли и специјалну обуку, не само у Србији, већ и у Грчкој и Француској, у обезбеђењу брода „Каролина скан“ провешће следећа четири месеца.

Пред колегама, родбином и пријатељима их је у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву поздравио и пожелео им успех начелних Генералштаба Љубиша Диковић. Он је нагласио да је учешће у мисији мултинационалних европских снага у водама у близини Сомалије важна мисија у оквиру сарадње са Европском унијом.

{module[134]}

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *