grb.jpg

Тамиш безопасан

grb.jpg

Панчево, 22. април 2014. (TВ Панчево) – Иако се последњих дана у медијским извештајима и Тамиш сврстава у реке које би могле да се излију, у панчевачкој Лучкој капетанији кажу да се то неће догодити. Водостај ће расти око 10 cm дневно, али не изнад редовне одбране од поплава.

С друге стране, начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић каже да је на нашем подручју до 2005. године доста урађено и на одржавању и на постављању бедема и канала.

Велике кише које су падале претходних дана у Србији, али и у Румунији, на Карпатима, не би требало значајно да повисе водостај Тамиша, казао је за Телевизију Панчево Зоран Гвозденовић, капетан Лучке капетаније у Панчеву. Од 18. априла уведено је дежурство и водостај се прати свакодневно.

– Тамиш расте 10 cm дневно. Ићи до метар и по, тако да неће доћи ни до редовне коте одбране од поплава. Тамиш и сви канали су празни, па уколико буде већа количина воде, преусмериће се ка Томашевцу и Ботошу, у канале, и тек након тога ће се пустити на ову страну. Нема никаквих проблема, а ако их буде, знаће се пет-шест дана унапред, рекао је Зоран Гвозденовић, капетан Лучке капетаније Панчево.

Изливање река и поплаве какве су у југоисточној Србији не могу да се десе у Јужнобанатском округу, наглашава начелник Округа Зоран Тасић. Након великих поплава 2005. и 2006. године, на овом подручју су и република и покрајина доста урадиле на чишћењу канала и на њиховом одржавању, као и у изградњи, санирању и учвршћивању бедема, који треба да штите од великих вода.

– Када је у питању Јужнобанатски округ, остало је да се поправи део бедема са наше стране, од Баранде до Глогоња. Тај део није урађен, али далеко од тога да није добар. Тада смо санирали све што није било добро и немамо разлога за бригу, рекао је Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Метеоролози најављују да ће киша поново почети у среду и да ће падати до петка, а према најновијим најавама метеоролога, чак до суботе. Тамиш ће за то време умерено расти, али ни до редовне одбране од поплава. Након тога, за викенд, требало би да буде суво и топло време, које ће омогућити да вода која се сакупила у водотоковима отиче низводно од Панчева.

{youtube}rSFteLew5RQ{/youtube}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram