giz

У најави сарадња Округа и ГИЗ-а

giz

 

Панчево, 1. јун 2015 године.

У Панчеву, седишту Јужнобанатског управног округа, одржан је радни састанак начелника Округа др Зорана Тасића, представника Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ  Марије Радовановић и Иване Радић, директора Националне службе за запошљавање Ђорђа Лукача, представника локалних самоуправа, ЛЕР-а и представника Канцеларија за младе Јужног Баната а у циљу презентације пројекта „Подршка младима у повећању изгледа за запошљавање“.

 

Пројекат је наставак успешне сарадње ГИЗ-а, Министарства омладине и спорта, Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а по налогу Немачке владе и Министарства за економски развој и сарадњу.Вредност пројекта износи 2.700.000 еура а почетак спровођења планиран је 1. јулa 2015. године.

Директор Лукач упознао је присутне са чињеницом да је у Националној служби за запошљавање евидентирано око 22 хиљаде лицакоја траже посао, тренд отварања нових радних места постоји али реалан проблем јесу дефицитарна занимања, једно од њих од њих су обућари.

Канцеларије за младе и Удружења подсетили су на њихово активно учешће у оснаживању младих и подршци у одабиру адекватних занимања, организовању и учествовању у стручним праксама а доказ томе су формирани каријерни инфо кутак и организовање сајмова за запошљавање. Узевши у обзир чињеницу да је Јужни Банат претежно рурална средина, присутни су се сложили да будућност виде пре свега у пољопривреди, туризму и наравно ИТ сектору.

Састанак представља само прву фазу у којој се обилазе Окрузи  и сагледавају реални услови, статистика, потенцијали и могућности сарадње кључних институција Округа и ГИЗ-а у циљу унапређења услова за запошљавање младих у складу са приoритетним циљевима Владе Републике Србије.

Начелник Тасић и овог пута је пружио безрезервну подршку младим људима, указао на преко потребно ангажовање свих надлежних институција и истакао да ће учинити све што је у његовој моћи да Јужни Банат буде одабран за реализацију поменутог пројекта. 

 

{module[249]}

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram