vest84

Јужни Банат брине о својим ватрогасцима

vest84

У својству командатна Окружног штаба за ванредне ситуације начелница Јужнобанатског управног округа обишла је све ватрогасно спасилачке јединице на територији Јужног Баната како би се упознала са ситуацијом на терену, расположивим капацитетима и евентуалним проблемима, а све са жељом да да свој максимални допринос у решавању истих.

Обилазећи јединице заједно са командантима општинских, односно градских штабова за ванредне ситуације констатовани су проблеми у броју и старосној структури ватрогасаца, лошој техничкој опремљености јединица, а у неким локалним самоуправама и неадекватни објекти за смештај возила и опреме. Ситуација ни мало охрабрујућа, међутим оно што охрабрује и што треба посебно истаћи је чињеница да су председници општина и градоначелници градова Јужног Баната веома свесни значаја и важности овог сегмента ванредних ситуација, те сходно томе и спремни да пруже помоћ  у решавању приоритетних, горућих проблема. Тако је постигнут договор да се у наредном периоду у Ковачици изгради недостајућа гаража, у Опову реши питање грејања, у Белој Цркви обезбеди мотор за ватрогасни спасилачки чамац, као и прилаз гаражи, а у Алибунару ће се до краја године обезбедити комплетан смештајни простор за јединицу. Постоје и локалне самоуправе које већ увелико потпомажу раду ватрогасно спасилачке јединице на својој територији, као што су општина Ковин, Пландиште, град Панчево и Вршац.

„Када говоримо о ватрогасно спасилачким јединицама и људима који ту раде, рећи ћу професионализам, посвећеност и велика љубав према позиву којим се баве. Само наизглед обични људи, у ствари прави јунаци великог срца, спремни да својим животима бране имовину и животе других људи. Широк спектар радних задатака са којима се сусрећу у свом раду и обављање истих на веома високом нивоу заслужује пажњу и поштовање. Опрема је стара, понекад у домену антиквитета, услови тешки али резултати врхунски. Када узмемо у обзир  то  са једне стране,  важност и значај посла којим се баве за заједницу са друге стране, више је него довољан разлог да одговорне  и савесне локалне самоуправе  изнађу начин за решавање приоритетних проблема како би јединице могле да функционишу. Унапред велико хвала управо таквим локалним самоуправама.“  

{module[317]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram