Јужни Банат помаже народну кухињу у Грачаници

 

ПАНЧЕВО, 3. октобар 2013. (ТВ Панчево) – Јужнобанатски округ донираће преко 20 тона пшенице Грачаници, односно Епархији Рашко–Призренској. Пет пољопривредника поклонили су пшеницу која ће бити прерађена у брашно у приватној компанији „Ратар”. Начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић, који је покровитељ ове акције, најавио је за крај октобра одлазак на Косово и предају брашна НВО „Мајка 9 Југовића” преко које иду донације за Грачаницу. Брашно је намењено народној кухињи у Грачаници.

У Градској управи данас је потписан споразум о техничкој сарадњи са донаторима, кроз који се правно формализује донација за Косово. Приватници су донирали пшеницу која је прерађена у „Ратару”. После прераде укупно има преко 20 тона брашна. Начелник Зоран Тасић каже да је хуманитарну помоћ затражио владика Теодосије и да је ово само прва хуманитарна акција за Косово, коју ће Јужнобанатски округ покренути у наредном периоду.

– Ми смо се организовали и ја сам у року од 24 сата позвао произвођаче и откупљиваче пшенице. Обратили смо се АД „Ратару” који би требало да преради пшеницу у брашно. Успео сам да обезбедим 20 тона брашна типа 500 за Грачаницу, односно народну кухињу. Корисници кухиње су најугроженији становници, стари и немоћни и породице са пуно деце. Сама кухиња снабдева 7 општина. Веома је битно да смо успели да обезбедимо 20 тона брашна који ће бити неопходни за око 40 дана рада кухиње, рекао је Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

– Није први ни последњи пут да се „Ратар” укључи у овакве акције и драго нам је да можемо да помогнемо нашим угроженим становницима на Косову. Брашно је спремно и може сутра да крене за Косово, додала је директорка АД „Ратар” Гордана Славковић.

Тасић је најавио да ће иницирати са градским челницима акцију у панчевачким школама, како би за ђаке са Косова обезбeдио пакете за школу и личну хигијену.

– Оно што нас очекује у наредном периоду је да са градским и општинским управама, преко основних и средњих школа, обезбедимо за свако дете на Косову помоћ. Да деца напуне једну кутију за ципеле са четкицама, пастом за зубе, свескама, прибором за школу, тј. са оним што је нопходно за сваког ђака, додао је Тасић.

Приватници из Панчева “Granexport”, „Мабер комерц”, затим „Ћирић и син” из Сакула, „БЦМ” из Идвора и „JM Corn” из Црепаје донирали су пшеницу која ће бити прерађена у брашно у предузећу АД „Ратар”. Фирма „Lost” из Опова превезла је бесплатно од приватника пшеницу до „Ратара”, а „Техношпед” ће возити брашно на Косово. Гориво ће обезбедити панчевачка фирма „Такси Петрол”. Посета Косову и Метохији, на којој ће бити предата донација, односно брашно, планира се за крај октобра или почетак новембра. Тасић каже да тачан датум зависи од обавеза Владике Теодосија и министра Александра Вулина који ће бити у Грачаници приликом предаје донација, али да очекује да ће то бити између 22. октобра и 1. новембра.

Опширније на следећем линку

{youtube}k6WJjqyHWuQ{/youtube} {module[119]} 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram