vest99

Јужни Банат још једном положио испит хуманости

vest99

На иницијативу начелнице Јужнобанатског управног округа привредници Јужног Баната, само на један позив у току једног дана прикупили су 22 тоне хлебног брашна за потребе народних кухиња на Косову и Метохији, које функционишу под окриљем Епархије Рашко-призренске.

Брашно је на Космет стигло у правом тренутку кад су и последње залихе почеле да се троше. Није ово први пут да привредници Јужног Баната прискачу у помоћ Епархији и људима на Косову, који се налазе у изузетно тешкој ситуацији.

Начелницу округа дочекали су у манастиру Грачаница Епископ Рашко-призренски и Косовско-Метохијски Г.Г. Теодосије и председница Д.О. „Мајка девет Југовића“ Светлана Стевић. Епископ је изразио велико задовољство што се овакве акције и даље организују и што су људи спремни да помогну, а посебну захвалност упутио је начелници, која је лично дошла да уручи помоћ, као и привредницима који су помогли да се ова акција реализује.

Пошто је обишла централни магацин народне кухиње у Прековцу где је брашно испоручено, упознала се са радом организације „Мајка девет Југовића“, која осим народним кухињама руководи фармом коза, крава, бикова и оваца, као и погоном за пастеризацију и прераду млека. Својим радом и организацијом истог по принципу самоодрживости ова организација завређује највише оцене. Самостално производе и у својим кухињама пласирају највећи део неопходних намирница, међутим и поред тога им је неопходна помоћ хуманих људи и људи добре воље.

Истрајност и оданост коренима и светој српској земљи ових људи, заслужује у најмању руку поштовање и обавезу да им се помогне увек када је то неопходно, како би истрајали у борби са којом устају и лежу свакога дана, а то је опстанак на просторима Косова.

„Осим задовољства које осетите када чините добро дело, посета српским светињама које својом лепотом и изузетношћу предствљају јединствени рај на земљи, пружа посебан осећај мира и испуњености душе“, истакла је начелница Лончар.

Опширније на следећем линку:

{module[332]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram