10723520_10204473193892938_417251320_nsl333.jpg

Борба јужног Баната за Коридор 11

10723520_10204473193892938_417251320_nsl333.jpg

ПАНЧЕВО, 5. октобар 2014. године – Србија и Румунија планирају да у наредним годинама на будућем Коридору 11 изграде заједно једну деоницу која би повезала Београд и Темишвар. Следеће недеље биће одржан састанак начелника Јужнобанатског управног округа мр Зорана Тасића и председника Општине Вршац са генералним конзулом и амбасадором Румуније, на којем ће се утврдити датум потписивања споразума. Највероватније ће он и бити потписан у року од месец дана.

Ако би се јужни Банат изборио за изградњу дела друмског Коридора 11 од Београда до Темишвара, то би било врло значајно за развој овог подручја, каже начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић. Новац из Европске уније, скоро 12 милиона евра, већ постоји за израду студија и пројеката. Оно што следи је потписивање међудржавног споразума.

– Потписан је протокол на нивоу јужног Баната од стране свих председника општина и градоначелника Панчева. Завршна фаза, круна целе приче, јесте потписивање међудржавног споразума између Републике Румуније и Републике Србије. С тим у вези имаћу састанак са председником Општине Вршац, генералним конзулом Републике Румуније у Вршцу и амбасадором Републике Румуније у Србији. Договор је на нивоу представника Министарства грађевине и саобраћаја, јер би ресорни министар Републике Србије и ресорни министар Републике Румуније требало да потпишу међудржавни споразум. На том састанку треба да прецизирамо детаље, протоколност тог споразума и да евентуално дефинишемо датум када би се тај споразум потписао. Очекујем да то буде у наредних тридесетак дана, рекао је начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић.

После дефинисања датума потписивања споразума биће формиран пројектни тим који ће радити на реализацији пројекта, саопштио је Тасић.

– Све општине које се налазе уз ауто-пут – Инђија, Пећинци, Шид – имају такав геостратешки положај који им омогућује да се развијају брже од осталих општина у Војводини, па и у Републици Србији. Изградња ауто-пута од Београда, преко Панчева, Вршца, Ватина, до Темишвара за овај део региона и за општине које се наслањају на овај ауто-пут, а и општине које се налазе у јужном Банату, веома је битан стратешки пројекат. Привредни развој овог региона биће на много вишем нивоу, што ће се одразити и на стандард грађана и повећање запослености. Морамо признати да је јужни Банат један од најнеразвијенијих региона у Војводини, изјавио је Зоран Тасић.

Румуни су за период од 2014. до 2020. предвидели за Србију око 70 милиона евра. Од 30 до 40 одсто би требало да буде употребљено за регионалне стратешке пројекте, што је управо за изградњу деонице Коридора 11 кроз јужни Банат шанса, истиче Тасић. Већ потоји сагласност о овом пројекту Републике Србије и Републике Румуније. Јасно је да би он значио за привреду, али не треба заборавити ни културну, туристичку и образовну димензију оваквог инфраструктурног повезивања.

 

{youtube}OCVnKjgKkjU{/youtube}

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram