145 година “Бечкеречког програма”

 

30.01.2014. године

У присуству министра правде и државне управе Николе Селаковића, заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирка Крлића, потпредседника Српске напредне странке Горана Кнежевића, начелника Средњобанатског управног округа Душана Шијана, начелника Јужнобанатског управног округа мр Зорана Тасића, посланика у Скупштини АП Војводине, градоначелника Зрењанина Ивана Бошњака, других функционера локалне самоуправе и средњобанатског региона и званица, синоћ је у зрењаниском Народном позоришту одржана Свечана академија поводом 145. годишњице од објављивања „Бечкеречког програма“ Светозара Милетића, документа који је представљао основу националне политике Срба, Румуна и Словака у Угарској.

Поздрављајући присутне на синоћној Свечаној академији, Горан Кнежевић је поручио да „овим скупом покушавамо да донекле исправимо неправде, проистекле из заборава и небриге и да се осврнемо на оно што је умногоме утицало на стварање државе Србије и њен опстанак до данашњих дана, а догодило се на овим просторима“.

У надахнутом обраћању, министар правде и државне управе Никола Селаковић закључио је да припадамо народу који је често „био први када се гинуло“ и поставио питање „да ли смо политички зрео народ?“.

– Врхунски циљ Милетићевих идеја је национално ослобођење и уједињење, остварен је 1918. године. Можда је сада прилика и да кажемо да су Срби „Пречани“ – а нешто мало посебније и Срби Банаћани – најбољи сликари међу Србима, једни од највећих научника међу Србима, једни од најбољих спортиста међу Србима, да су оставили снажан печат у развоју наше културне, друштвене и политичке историје. Сећајући се Милетића, његове велике идеје, у времену када тежимо великој обнови, помислимо да нам треба баш оно што је Милетић поручивао и рекао. Када причамо о обнови, треба нам културна, треба нам национална, али, пре свега, треба нам духовна обнова. Без те обнове, нећемо бити достојни оваквих предака, без те обнове неће се подићи споменик Милетићу, без те обнове неће се чути песме о њему, без те обнове многи од нас стидеће се њега, а њиме се треба поносити. Светозар Милетић је пример да идеја може да се оствари, колико год нам далека и неостварива изгледала и била. Пример је Србина-Европљанина, Србина-грађанина, човека који је умом својим у грб српски уклесао „Слога, браћо, слога, само слога Србина спасава“ – истиче министар правде и државне управе Републике Србије, Никола Селаковић.

{module[140]}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram