Донација брашна стигла у народне кухиње

 

ПАНЧЕВО, 26. октобар 2013. (ТВ Панчево) – у Народну кухињу у село Прековце на Косову, која ради при Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској, стигло је из јужног Баната 20 тона брашна. Ово брашно биће довољно да се до краја године произведе хлеб за 2.000 становника овог села, у којем живе и Срби, и Албанци, и Роми. Прикупљање, најпре жита организовао је Јужнобанатски округ, а затим и прераду у брашно у Панчеваком „Ратару“.

Шлепер са 20 тона брашна из Јужног Баната у село Прековце, у близини Грачанице, стигао је у четвртак, 24. октобра, после три дана путовања и задржавања на провери. У Народној кухињи у овом селу, где живе и Срби, и Албанци, и Роми, дневно се спрема 2.000 оброка. Екипа Телевизије Панчево, која је била у пратњи начелника Јужнобанатског округа мр Зорана Тасића, приликом уручивања помоћи, у Народној кухињи је затекла Лепосаву Марић, која овде са петоро деце и петоро унучади живи осам година.

– Примала сам социјалну помоћ преко Србије и када су ме одбили, седам месеци ништа нисам примала. Деца траже за школу, а ја немам. Ни у кући немам ништа. Немам оставу, немам шпорет. Да нема ове кухиње, тешко би ми било. Много ми значи, рекла је Лепосава Милић, корисница народне кухиње у Прековцима.

Народном кухињом у Прековцима руководи невладина организација „Мајка девет Југовића“, која ради при Епархији Рашко-призренској и Косовско–метохијској. Према речима Светлане Стевић, која је на челу ове невладине организације, 20 тона брашна које је стигло из Јужнобанатског округа биће довољно да имају хлеба до краја године.

– Нашу народну кухињу користи ромска заједница и албанске породице, које све чешће долазе да потраже помоћ. Због саме политичке ситуације, не само у општини Ново Брдо, него уопште на Косову и Метохији, они се крију, не узимају кувану храну и хлеб, него дибијају суве намирнице на петнаест дана. На одрђено место долазе и узимају јер се боје својих сународника, који не би волели да знају да се у српским народним кухињама хране албанске породице, рекла је Светлана Стевић.

Податак да у селу Прековце живи око 8.500 становника, а да се дневно у народној кухињи спрема 2.000 оброка, довољно говори какав је тамо живот. По речима начелника Јужнобанатског округа мр Зорана Тасића, који је и уручио помоћ из Јужног Баната, без обзира на сва претходна сазнања, потпуни утисак се може стећи тек када се тамо оде.

– Чињеница је да ову кухињу користи 2.000 људи дневно. Имали сте прилику да чујете да се дневно произведе око 800 векни хлеба и да су корисници ове народне кухиње, не само Срби већ и Албанци и Роми, стара и немоћна лица, породице са много деце. Чули сте да има породица које имају више од десеторо деце. Када слушате неку такву животну причу дођете у ситуацију да поставите себи озбиљно питање: Зашто ово нисмо урадили раније, казао је мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Начелник Јужнобанатског округа је заједно са Телевизијом Панчево, после уручивања помоћи народној кухињи у Прековцима, у манастиру Грачаница разговарао и са Епископом Рашко-призренским и Косовско-метохијским, Владиком Теодосијем, а затим и са начелником Косовског округа Владетом Костићем. Након тога уследила је и посета манастиру Високи Дечани.

 

…опширније на следећем линку

{youtube}LwMQjKKf0gU{/youtube} {module[126]} 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram