Акција сузбијања сиве економије

 

ПАНЧЕВО, 10. април 2014. (ТВ Панчево) – У заједничкој акцији панчевачке полиције, Јужнобанатског управног округа и Тржишне инспекције крајем прошле недеље заплењена је текстилна роба у вредности од скоро 400 хиљада евра, за коју се сумња да има лажну вредност на царинским декларацијама. На тај начин сумња се да су власници три фирме, казао је начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић, покушали да утаје порез.

Панчевачка Криминалистичка полиција, Јужнобанатски управни округ и Тржишна инспекција запленили су у петак, 4. априла, седам возила са гардеробом и текстилном робом. Предузећу „Драва Комерц“ из Суботице, власник Д. Ћ, заплењена је роба у вредности од скоро 144 хиљаде евра, док је панчевачкој фирми „Дивна пром“, власнице Д.Б, одузета роба у вредности од 73.850 евра, а предузећу „Илнор“ ДОО из Београда, власника М. Р, роба процењена на 164 хиљаде евра. Према речима начелника Јужнобанатског управног округа мр Зорана Тасића, полиција и инспекција сада пописују робу и проверавају отпремнице.

– За сада још увек нико није притворен. Постоје основни елементи кривичног дела који морају да се испуне. У овој ситуацији за сада постоји сумња да је извршено кривично дело утаја пореза. Сутра ће се у овај случај укључити и Пореска полиција, док је Тржишна инспекција под надлежношћу Јужнобанатског управног округа установила да постоје елементи прекршаја. Овде постоји порекло робе, увезена је из Турске. Сада утврђујемо да ли роба одговара отпремници. Ако се утврди да се не налази у отпремници, ставиће се ван промета, саопштио је начелник Јужнобанатског управног округа мр Зоран Тасић.

Начелник округа мр Зоран Тасић је објаснио да су ова три случаја и три примера како се може избећи плаћање пореза и других дажбина, чиме се држави може нанети вишемилионска штета. Један од њих је да увозник на царини покаже фактуру са мањом ценом него што вреди роба. Ако цариник примети да је вередност робе лажна и наплати већу царину, увозник робу касније може да продаје по мањој цени него што је наведено у царинској декларацији, а да практично оштети државу, и то тако што ће због мањих цена у продаји плаћати мањи ПДВ, а од државе касније тражити повраћај ПДВ-а на основу царинске декларације, где су цене биле више. С друге стране, ако цариник не примети разлику вредности робе у односу на фактуру, увозник може да умањи цене у малопродаји, а да затим опет од државе тражи повраћај ПДВ-а за разлику тих цена. Трећи начин, не тако редак, јесте да се роба прода по набавној цени фантомској фирми, што је практично „прање робе“.

– Једна од ове три фирме, не желим да кажем о којој се ради пошто је истрага у току, као и утврђивање чињеница, продала је робу једној фирми у Срему за идентичан износ. Онда се поставља питање ако робу купите за 100.000 евра и продате је за исту цену, а немате трошкове превоза, горива и слично, онда се јавља основана сумња зашто то радите. Зато смо кренули да истражујемо овај случај. Контролом адресе купца утврдили да тамо не постоји фирма, нисмо успели да дођемо до директора, али смо утврдили да је власник у затвору. Сазнали смо и да је књиговођа, који је наводно купио робу, отказао уговор са том фирмом пре шест месеци због неизмирених обавеза, казао је мрЗоран Тасић.

Роба која је заплењена у Панчеву у прошли петак највероватније је била намењена за продају на панчевачком бувљаку, казао је мр Зоран Тасић.

То се ради на седам дана. Скупе се продавци на бувљаку, кажу колико коме треба робе и свако доставља списак са робом коју жели. Када се комплетира списак, за сада то Н.Н. лице зове добављача у Турску и наручује робу за кеш. Договарају се колика ће фактура бити, остатак иде у кешу, који преноси возач који иде по робу у Турску и на крају та роба стиже до продаваца на бувљаку, објашњава начелник Тасић.

Тасић је рекао да је ово само почетак оваквих акција, које ће се спроводити на територији јужног Баната, у циљу сузбијања сиве економије и опредељености Владе Србије да се заштите легални привредни субјекти и продавци. 

 

{youtube}dd-3Yk3Q-VM&feature{/youtube}

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram