Зоран Тасић сто дана на челу округа

 

Извор : Радио Панчево 24.6.2013 .

Прошло је сто дана откако се Зоран Тасић налази на челу Јужнобанатског округа. Сумирајући резултате, начелник округа је као значајно издвојио потписивање међудржавног протокола између нашег и румунских округа – Тимиш и Северин Караш, што ће омогућити сарадњу у области туризма и привреде, као и нове инвестиције.

Говорећи о заштити од поплава и града, Тасић је рекао да смо се успешно изборили с овогодишњим елементарним непогодама захваљујући сагледавању проблема на време.

            Једна од главних тема првог Савета Јужнобанатског округа, откако је Зоран Тасић именован за начелника, био је Протокол потписан с две румунске жупаније – Тимиш и Северин Караш. Овај протокол предвиђа отварање граница између Румуније и Србије током значајних датума, како би становништво слободно могло да циркулише, али и покретање сајта с најважнијим туристичким подацима, најавио је начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић.

– Знате да много Румуна живи на нашој територији, такође много Срба живи на румунској територији. Идеја је била да се отворе границе када су породичне, сеоске славе, породична весеља, када је битно за насеља … Идеја је да се направи туристичка карта која би омогућила некоме ко жели да посети историјски део Баната, да види шта може да погледа у Србији, шта у Румунији – објаснио је Зоран Тасић.

Поред туризма, значајна је и могућност привредне сарадње, напомиње начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић. Крајњи резултат треба да омогући нове инвестиције и запошљавање.

– Са нашим конзулом у Темишвару, Лазаром Манојловићем, договорио сам се да у септембру у Темишвару, организујемо презентацију привредних потенцијала Јужнобанатског округа заједно с Регионалном привредном комором. Неке наше градоначелнике требало би да одведемо у Темишвар и у Конзулату представимо привредне потенцијале. Већ сада имам информације да пет фирми жели сарадњу с нама, највише у области пољопривреде. Да представимо шта можемо понудити, да ли су то индустријске зоне, индустријски паркови, напуштени објекти који су у власништву локалних самоуправа – напоменуо је Зоран Тасић.

На састанку Савета округа разматрани су и извештаји инспекцијских служби. Контролама је обухваћен већи број угоститељских објеката, а у појединим локалима примећене су неправилности. Највише је проблема с пријавама радника и санитарно – техничким условима, наводи Тасић.

– Контролом је током ових сто дана обухваћено више угоститељских објеката. Утврђено је да у појединим локалима постоје лица која немају уговор са послодавцем, која нису пријављена, да нису издавани фискални рачуни, као и да у одрђеним локалима не постоје санитарно – техничке услове. Покренута су три захтева за покретање прекршајног поступка и издати су налози да се неправилности отклоне. Настављамо с акцијама, почело је лето, конзумирају се сладоледи, пића, храна …“ – рекао је Тасић.

Као командант Штаба за ванредне ситуације Зоран Тасић истиче да је наша регија успешно дочекала поплавни талас и да већих проблема није било. Како каже, опасност од изливања постоји код Тамиша у дужини од 70 km, али је у плану да „Војводинаводе“ ураде реконструкцију насипа, што би требало да реши проблем који највише угрожава Опово, Глогоњ, Јабуку и улицу Марка Кулића у Панчеву. Проблем представља и изливање Дунава у наделни канал у Иванову, што се може решити експропријацијом земљишта у име града, апеловао је Тасић.

Говорећи о борби против града, Тасић је рекао да је на територији јужног Баната тренутно у функцији 106 противградних станица са 443 противградне ракете спремне за испаљивање. У овом тренутку, територија јужног Баната је под контролом и због тога смо ми и најбоље прошли за време недавних непогода изазваних градом. Говорећи о причињеној штети од града 2011. године, Тасић истиче да би пољопривредници требало да осигурају своје поседе, да је за надокнаду штете надлежно Министарство пољопривреде. Иначе следећи састанак Савета Јужнобанатског округа планиран је за крај августа, најавио је Зоран Тасић.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram