Нема опасности од поплава

ПАНЧЕВО, 11. јун 2013. (ТВ Панчево)

Највећи поплавни талас река у Панчеву и Јужнобанатском региону очекује се за викенд. Надлежни у предузећу „Тамиш-Дунав” не очекују критичну ситуацију, наглашавајући да се водостај ове године не може мерити са водостајем река из 2006. године, када је дошло до поплава. Насип у Иванову, селу које је било најугроженије пре 7 година, обишли су начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић и директор предузећа „Тамиш-Дунав” Владан Анђелић Око три метра висине Дунава је потребно да би дошао на ниво из 2006. године, када је достигао рекордну коту од 777. Најугроженије је тада било Иваново, село које бедеми и насипи штите од поплава. Ситуација није ни близу као 2006. године, оценио је данас директор предузећа „Тамиш-Дунав” Владан Анђелић, обилазећи Иваново.

 

– Ситуација је таква да би висина требало да буде око 80 цм, како би била уведена општа редовна одбрана од поплава. Ја се искрено надам да тога неће бити ове године, без обзира на најаве, мислим да нећемо имати априлски водостај. Одговорно тврдим да овде, као ни на Тамишу, неће бити проблема, зато што постоје наше тзв „инудације”,које су предвиђене плански да растерете поплавни талас који долази из Немачке и Мађарске, рекао је Владан Анђелић, директор предузећа „Тамиш-Дунав”.

У Иванову се налазе канали Дунавац и Надела. Велики водостаји и ниво река били су некад на нивоу димњака. Насипи и бедеми са једне стране су у задњих неколико година поправљани. Међутим, са друге стране, Ивановчани су незаштићени.

– Имали сте прилику да видите да је десна страна добро утврђена. Лева страна обале је проблем који постоји 28 година и везан је за имовинско-правне односе који нису добро регулисани са 200-300 парцела. Ја апелујем на колеге из Градске управе да покушају да реше ове проблеме, како би створили услове који ће омогућити да уђемо у реконструкцију леве обале насипа и да не дођемо у ситуацију да улазимо у проблеме, рекао је мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Начелник округа, који је уједно и командант Штаба за ванредне ситуације, Зоран Тасић изјавио је да се у наредних неколико дана очекује врх поплавног таласа.

– Очекујемо, као што је рекао Владан Анђелић, неких 5 метара водостај у Бездану, што значи да овде не може бити метар и по. Сматрам да реалне опасности нема. „Инудације” су велике, на 3,5 км су предузете мере да се вода разлије у тзв. “индуационе” делове. На Ђерпаду су испражњена језера, Дунав брзо тече и предузете су све мере да до поплава које су биле 2006. године не дође, нагласио је Тасић. Тасић је после обиласка Иванова, одржао седницу Штаба за ванредне ситуације. „У Штабу не очекују да ће бити уведена редовна одбрана од поплава, а камоли ванредна”, рекао је Зоран Тасић. Он је рекао да је већник Горан Пандуров покренуо иницијативу да се локалне самоуправе, а пре свега Панчево, укључе у решавање проблема са противградном заштитом.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram