Одмаралиште на Дивчибарама “чисто и исправно”

 

ПАНЧЕВО, 7. јун 2013. (ТВ Панчево)

Тим који је јуче формиран поводом вирусне заразе међу децом која су боравила у Одмаралишту на Дивчибарама је утврдио да до епидемије није дошло због лоших санитарно-техничких услова у самом одмаралишту, изјавио је за Телевизију Панчево начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић. Сва деца су се јуче здрава вратила из Одмаралишта на Дивчибарама. Вирусна инфекција гастроинтестиналног тракта, која се манифестовала углавном повраћањем код деце, по извештају дежурног лекара Мирјане Николић, трајала је један дан – између 2. и 3. јуна, рекао је, за Телевизију Панчево, начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић. Поред њега, у тиму који је данас посетио Одмаралиште, како би се утврдили узроци и предузеле све потребне мере, су били и руководиоци из Дирекције за изградњу и уређење Града Станимир Вуковић, Дамир Шепаорвић и Јован Слепчевић.

 

– Сама вироза ишла је у налетима. Прво је било на првом, затим на другом, а потом на трећем спрату. Све су то деца од 3 до 6 година старости – „идеалан” узраст за развијање овакве вирозе. Временски услови су били врло лоши. Температура није прелазила 10 степени, киша је све време падала, деца су била у објекту, нису имали могућност да излазе напоље. Све су то услови који су узроковали да се овакав вирус развија, рекао је мр Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа.

Тасић је казао да је обавештен и да је надлежни Завод за јавно здравље из Ваљева 22. маја спровео редовну контролу санитарно-техничких услова и хигијене у панчевачком Одмаралишту. Брисеви са руку радника, као и узорци са средстава за рад и радних површина били су потпуно исправни. Истовремено је утврђено и да су пилећа чорба и пилетина, која је тада служена деци, задовољавале све потребне здравствене критеријуме.

– У овој ситуацији никакав људски фактор није био пресудан да би се овако нешто догодило. Ми смо констатовали да су управник и особље које ради у Одмаралишту, радли искључиво у складу са Законом. Предузете су све мере како Закон налаже, када се деси ситуација која није могла да се предвиди. Обавестили су све оне које су требали и морам да напоменем, да сам био изненађен чистоћом и уредношћу у којој се објекат налази. Ова вироза се није појавила само у нашем одмаралишту, захватила је сва одмаралишта на овој планини, додао је Тасић.

Начелник Јужнобанатског округа је објаснио да су се деца вратила јуче кућама, дан пре краја своје смене, а да ће следећа тура отпутовати дан касније, то јест сутра, како би се, ипак, спровела и ванредна дезинфекција просторија. Управник Одмаралишта Јован Слепчевић је ове мере предузео и поред тога што није утврђено да је узрок вирусне инфекције у Одмаралишту, као део процедуре у оваквим случајевима и по налогу начелнице Предшколког диспанзера Гордане Илкић, казао је Зоран Тасић за Телевизију Панчево.

 

 

{youtube}1QQFKmBhyZ4{/youtube}

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram